Routes

De omgeving van Sneek en het prachtige Snitser Mar is gemaakt om te wandelen! De drie wandelroutes van de Mar-athon Sneek voeren je langs pittoreske Friese dorpjes en door het zomerse groene landschap. Wandel mee en ontdek de unieke waterrijke omgeving van Súdwest-Fryslân.

42,2 km (Mar-athon)

Vanaf de meer dan 400 jaar oude Waterpoort loopt de route van de Hele Mar-athon langs de Sneeker grachten richting het Rasterhoffpark naar Uitwellingerga. Over het dijkje langs de Jentsjemar, door de weilanden richting ‘Rufus aan het water’. Hier wordt de oversteek van de Noarder Alde Wei met het pontje en bootjes gemaakt. Hierna koersen de wandelaars aan op een uniek stukje natuurgebied. De Swettepoel is een klein meertje rijk aan vis en daardoor een geliefde plek voor watervogels. Via Goingarijp over het schelpenpad langs het Sneekermeer komen de deelnemers aan in Terherne, het startpunt van de Halve Mar-athon.

21,1 km (Halve Mar-athon)

Kameleondorp Terherne, omringd door water aan de ene kant door het Sneekermeer en aan de andere kant door de Terhernster poelen, wordt ondergedompeld als startlocatie van de 21,1 km. Deelnemers worden met een pendelbus naar deze locatie gebracht. Dwars door Terherne heen met zijn vele watersportvoorzieningen komen de deelnemers uit bij IJsboerderij Boereiis. Langs de gezellige Jachthaven Sneekerhof over het sluisje de Mardyk op, vanaf hier is het nog 10 km te gaan.

7,5 km

Deze afstand is een mooie uitdaging voor de liefhebbers van de minder lange afstanden, maar ook zeer geschikt als je niet zo’n hele geoefende loper bent en toch de sfeer van Sneek tijdens de Mar-athon wil proeven. De start is vanaf het Recreatiegebied De Potten, deelnemers worden met een pendelbus naar deze locatie gebracht. Starten direct aan het Sneekermeer, en kilometers lang genieten van de prachtige Friese natuur over de Griene Dyk terug naar Sneek. Over het water heen en onder het water door, waarbij de laatste kilometers door het centrum van Sneek gaan, langs de grachten naar de welverdiende finish op het podium op het Martiniplein.
Wandelsportfoto
Geflitst! Tijdens de Mar-athon Sneek staat Wandelsportfoto op de route om iedere deelnemer op de foto te zetten! De foto's zijn na afloop van het evenement hier te bekijken.
Honden en kinderwagens
Het meenemen van (huis)dieren en voorwerpen zoals kinderwagens, spandoeken, enzovoort is niet toegestaan. Honden op het parcours zijn enkel aangelijnd toegestaan en niet in de binnenlocaties.
Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.