Routes

De omgeving van Sneek en het prachtige Snitser Mar is gemaakt om te wandelen! De drie wandelroutes van de Mar-athon Sneek voeren je langs pittoreske Friese dorpjes en door het zomerse groene landschap. Wandel mee en ontdek de unieke waterrijke omgeving van Súdwest-Fryslân.

Mar-athon: 42,2 km 

Vanaf de meer dan 400 jaar oude Waterpoort loopt de route van de Hele Mar-athon langs de Sneeker grachten richting het Rasthofpark naar Uitwellingerga. Over het dijkje langs de Jentsjemar, door de weilanden richting ‘Rufus aan het water’. Hier wordt de oversteek van de Noarder Alde Wei met pontjes gemaakt. Hierna koersen de wandelaars aan op een uniek stukje natuurgebied. De Swettepoel is een klein meertje rijk aan vis en daardoor een geliefde plek voor watervogels. Via Goingarijp over het schelpenpad langs het Sneekermeer komen de deelnemers aan in Heerenzijl, het startpunt van de Halve Mar-athon.

Halve Mar-athon: 21 km 

Vlak buiten Terhorne, bij de brug Heerenzijl, start de Halve Mar-athon. Deelnemers worden met een pendelbus naar deze locatie gebracht. Dwars door Terhorne heen met zijn vele watersportvoorzieningen komen de deelnemers uit bij Boereiis. Langs de gezellige Jachthaven Sneekerhof over het sluisje de Mardyk op, vanaf hier is het nog 10 km te gaan.

Kwart Mar-athon: 10 km

Deze afstand is een mooie uitdaging voor de liefhebbers van de minder lange afstanden, maar ook zeer geschikt als je niet zo’n hele geoefende wandelaar bent en toch de sfeer van de Mar-athon Sneek wil proeven. De start is vanaf het platteland op de Mardyk, deelnemers worden met een pendelbus naar deze locatie gebracht. Kilometers lang genieten van het uitzicht over het Sneekermeer en via Recreatiepark De Potten over de Griene Dyk terug naar Sneek. Over het water heen en onder het water door, waarbij de laatste kilometers door het centrum van Sneek gaan, langs de grachten naar de welverdiende finish op het podium op het Martiniplein.