Parcours

De Mar-athon Sneek is een echte belevingsmarathon. Deze 42,2 km loop je als hardloper niet om een snelle tijd te klokken. Rondom het Snitser Mar staat jou met name een avontuurlijk parcours te wachten met grotendeels onverharde kilometers. Over groene dijkjes, door weilanden en over een speciaal aangelegd ponton over het water. Deelnemers aan de Halve en Kwart Mar-athon worden met pendelbussen naar een eigen startlocatie gebracht, zodat alle deelnemers als één lang lint richting de finish lopen. De routes van de 21,1 km en 10,5 km zijn wél volledig verhard.

Mar-athon: 42,2 km

Vanaf de meer dan 400 jaar oude Waterpoort loopt het parcours van de Hele Mar-athon langs de Sneeker grachten richting het Rasterhoffpark naar Uitwellingerga. Over het dijkje langs de Jentsjemar, door de weilanden richting ‘Rufus aan het water’. Hier wordt de oversteek van de Noarder Alde Wei gemaakt, over een speciaal aangelegd ponton. Na de oversteek koersen de deelnemers aan op een uniek stukje natuurgebied. De Swettepoel is een klein meertje rijk aan vis en daardoor een geliefde plek voor watervogels. Via Goingarijp over het schelpenpad langs het Sneekermeer komen de deelnemers aan in Heerenzijl, het startpunt van de Halve Mar-athon.

Halve Mar-athon: 21,1 km 

Vlak buiten Terhorne, bij de brug Heerenzijl, start de Halve Mar-athon. Deelnemers worden met een pendelbus naar deze locatie gebracht. Dwars door Terhorne heen met zijn vele watersportvoorzieningen komen de deelnemers uit bij Boereiis. Langs de gezellige Jachthaven Sneekerhof over het sluisje de Mardyk op, vanaf hier is het nog 10 km te gaan.

Kwart Mar-athon: 10,5 km

Deze afstand is een mooie uitdaging voor de liefhebbers van de minder lange afstanden, maar ook zeer geschikt als je niet zo’n hele geoefende loper bent en toch de sfeer van Sneek tijdens de Mar-athon wil proeven. De start is vanaf het platteland op de Mardyk, deelnemers worden met een pendelbus naar deze locatie gebracht. Kilometers lang genieten van het uitzicht over het Sneekermeer en via Recreatiegebied De Potten over de Griene Dyk terug naar Sneek. Over het water heen en onder het water door, waarbij de laatste kilometers door het centrum van Sneek gaan, langs de grachten naar de welverdiende finish op het podium op het Martiniplein.